La família, la innocència i els somriures


Es coneix que a Espanya hi ha unes 80 associacions que vetllen per la integració i l'ajuda a persones o famílies que tenen nens amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista). A Catalunya trobem que hi ha 12 organitzacions dedicades a les persones i nens diagnosticats amb el trastorn, però només 2 es troben a les comarques gironines. Una d'aquestes associacions es diu Viu Autisme, on unes 50 famílies es troben cada mes per parlar sobre els dubtes, les aventures i tot el que suposa formar part de la vida d'un nen amb TEA.

És aviat i els nens corren entre bosses d'esport i la sorra del pati on es troba la cursa. La sortida i l'arribada estan situades a les portes del local on Viu Autisme es reuneix un diumenge de cada mes, però aquest cop és diferent per tots els que conformen aquesta associació i les persones que han vingut a donar suport a la causa: cada 2 d'abril es commemora el Dia Mundial de l'Autisme.


Cursa per l'autisme del passat any 2017 a Castell d'Aro. Fotografia de Pere Alsina.

La cursa, a part de l'aspecte commemoratiu, serveix per recaptar fons per a l'associació. Aquest projecte va néixer de la iniciativa de pares i mares amb fills diagnosticats de TEA (trastorn de l'espectre autista), que volien donar oportunitats i millorar la qualitat de vida dels nens, tant en l'àmbit personal com en el socioeducatiu. Amb el que es recapti a la cursa s'impulsaran activitats com els cursos de natació que s'estan fent a la Corxera (i que es volen traslladar a Girona), suport escolar i espais terapèutics per nens amb TEA, entre d'altres.

Els organitzadors col·loquen la taula d'inscripcions al costat de l'arc de sortida i de mica en mica els corredors van acostant-se a recollir el seu dorsal blanc. Segons ens explica la tresorera de Viu Autisme, s'ha impulsat un nou projecte en els dorsals. Aquelles persones que no poden participar en la cursa, poden pagar un dorsal solidari per Internet. Aquest dorsal, anomenat dorsal zero, serveix per aportar 5 euros a l'associació de manera desinteressada. A més a més, en la mateixa cursa els participants poden comprar productes que l'associació ha creat al llarg dels seus quatre anys d'existència, com per exemple, samarretes, CD's, tasses, entre altres objectes.

Dins del pati del local entra un camió que comença a preparar els inflables pels nens. Abans que soni el tret de sortida se sent a un nen de l'associació dir als altres que serà el primer a arribar perquè corre molt. Moments abans que comenci la cursa molts dels corredors expliquen que hi participen per solidaritzar-se amb les famílies, per aportar un granet de sorra a la causa. Un d'ells ens afegeix que és molt important que es duguin a terme aquestes iniciatives per acostar l'autisme a gent aliena a les famílies i que no és del tot conscient de l'existència del TEA.

Es dóna el tret de sortida a la cursa, que s'ha hagut d’endarrerir 10 minuts perquè els últims endormiscats en arribar es puguin inscriure. A les 10:10 els corredors surten al davant mentre els caminants van tancant la marxa. La cursa i la caminada popular compten amb la participació d'unes 150 persones, totes elles són familiars, amics o coneguts de les famílies de nens amb TEA. A partir de les 11:00 els nens poden anar a fer tallers especialment preparats per unir als més petits de la cursa. A poc a poc, els participants van arribant entre aplaudiments i les paraules de l'speaker que hi ha al gran arc taronja d'arribada.

Cap al migdia la gent es va aplegant a prop de l'arc per acabar l'esdeveniment. Com cada any es llegeix el manifest de Viu Autisme acompanyat de les cançons que han creat alguns dels membres de la mateixa associació. A l'acabar aquesta lectura, tothom, inclosos els nens, deixen anar el globus blau fosc amb el seu desig per acompanyar a totes aquelles famílies i nens amb TEA que commemoren aquest dia. I el cel blau a poc a poc es va cobrint de taques fosques mentre els globus es van allunyant.

Comentaris